Wartość odżywcza mleka oraz jego przetworów odgrywa ważną rolę w żywieniu i ma wpływ na zdrowie człowieka (do czasu…). Mleko bowiem jest cennym źródłem wartościowych białek, które są łatwo przyswajalne przez człowieka, niezbędne dola mocnych kości oraz zdrowych zębów.
Mleko powinny pić dzieci!
Kiedy rodzi się dziecko jego jedynym pokarmem jest właśnie mleko. Jednak różni się ono od tego, które kupujemy w sklepie w kartonowym opakowaniu czy też w butelce. Nauka idzie z postępem i w ostatnich latach naukowcy stwierdzili, że mleko oprócz zdrowotnych właściwości może również zaszkodzić zwłaszcza osobom w starszym wieku, których organizm już nie toleruje laktozy. Istotne jest również jakiej jakości ten produkt spożywamy.
Jakie mleko jest najlepsze?
Najlepsze jest… prosto od krowy, jednak dzisiaj mało kto ją posiada. Kurs zdrowego odżywiania jest bowiem potrzebny dlatego, że warto wiedzieć kto może, a kto nie może spożywać mleko, a jeśli może to jakie najlepiej wybrać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem długie lata. Zdrowszą opcją są przetwory mleczne typu jogurty, sery wszelkiego rodzaju. Jogurty w swoim składzie zawierają zdrowe kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na nasz układ trawienny. Nauka o zdrowej żywności jest potrzebna, gdyż mając określoną wiedzę wpoimy od najmłodszych lat naszym dzieciom zdrowe nawyki, które dalej przekażą następnym pokoleniom. Istotny jest fakt, iż mając taką wiedzę możemy podjąć pracę w branży żywieniowej jako dietetyk, czy kucharz! 😉