Gatunków dyni jest około 20. Owoce tej rośliny są duże o kolistym kształcie. W Polsce uprawiane są jej trzy odmiany: piżmowa, olbrzymia i zwyczajna to te które najczęściej spotykamy na naszych polach. W tym artykule poznasz jej skład i wartości odżywcze, zapraszam!
Dynia – wartości odżywcze
Mało ludzi wie, że dynia to nie warzywo tylko owoc jagodowy, jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera beta-karoten, potas, wapń, magnez, żelazo oraz inne cenne minerały. Miąższ dyni zawiera dużo witamin takich jak: witamina C, witaminy z grupy B. Dynia zawiera dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych. Spożywanie jej ma wpływ na układ krwionośny, bo zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tkankach. Owoc ten zawiera również dużo błonnika, który ma decydujący wpływ na trawienie.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu dyni?
Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej zawiera beta-karotenu. W połączeniu z witaminą E wpływa na koloryt i wygląd naszej skóry. W pestkach dyni znajduje się duża ilość przyswajalnego cynku co zapobiega u mężczyzn rozwojowi prostaty. Cynk ma też duży wpływ na wygląd włosów i paznokci. Pewnie mało osób wie, że jedząc pestki możemy pozbyć się pasożytów takich jak owsiki bądź tasiemca.
Sposoby na dynę!
W okresie jesienno- zimowym warto wykorzystywać dynie na wiele sposobów. Z dyni możemy ugotować zupę, sałatki, placki, ciasteczka a nawet pierogi czy kotlety. Przepisów na jej wykorzystanie jest wiele. W stanie surowym jest dobrym dodatkiem do sałatek.
Owoc dyni możemy również wykorzystać jako ozdobę naszego domu. Wystarczy wymyślić sobie jakiś wzór i później go wyciąć w niej. Po wydrążeniu miąższu uzyskamy bardzo ładny lampion.
Zachęcam wszystkich do zajadania się potrawami z dyni, bo posiada ona naprawdę dużo cennych naturalnych witamin i minerałów.